Γλυκόζη, ή αλλιώς σάκχαρο

metrhsh_zaxarou

Η γλυκόζη, ή αλλιώς το σάκχαρο, είναι ίσως το σημαντικότερο ενεργειακό υπόστρωμα του οργανισμού. Πηγές γλυκόζης είναι οι υδατάνθρακες των τροφών και σε περιόδους νηστείας οι αποθήκες γλυκόζης (γλυκογόνο) και η σύνθεση γλυκόζης από άλλες πηγές (γλυκονεογένεση) όπως αμινοξέα, γλυκερόλη κ.α.

Η συγκέντρωση γλυκόζης του αίματος υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο από τον οργανισμό μέσω των ορμονών ινσουλίνης, γλυκαγόνης, κορτιζόλης, κατεχολαμινών και αυξητικής ορμόνης έτσι ώστε φυσιολογικά διατηρείται σε επίπεδα 70-100 mg/dl σε περιόδους νηστείας και συνήθως δεν υπερβαίνει τα 150-160 mg/dl μετά από φαγητό.

Η μέτρηση της γλυκόζης αίματος, όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο, γίνεται για να ανιχνευθούν πιθανές διαταραχές στο μεταβολισμό της που μπορεί να προκαλούν υπεργλυκαιμία (Σακχαρώδης Διαβήτης) ή πιο σπάνια υπογλυκαιμία.

Η μέτρηση γίνεται συνήθως το πρωί μετά την έγερση μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία.

Τιμές αναφοράς γλυκόζης νηστείας 70-100* mg/dl.

Τιμές 100*-125 mg/dl συνιστούν διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (IFG) και τιμές >125 Σακχαρώδη Διαβήτη.

*Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία. (Ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη θέτουν το όριο στα 110 mg/dl).

Διαβάστε περισσότερα για τις βιοχημικές εξετάσεις

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest